Doğum Kontrolü Yeterince Kontrollü Mü?

Doğum Kontrolü Yeterince Kontrollü Mü?

21. yüzyılda hala bu konu konuşulmaktadır. Bilinçsizce yapılan bir takım önlemler yeterince işe yaramaması durumunda aile katliamlarına kadar gidebilmektedir. Özellikle evlilik dışı ilişkilerde kulaktan duyma yöntemler sonucunda ciddi sorunlar yaşanabilmektedir. Ülkemizde hala çok büyük bir tartışma konusu olan kürtajın önüne geçebilmek adına yapılabilecek en doğru şey doğru yollardan edinilen bilgi ile doğum kontrol yöntemleridir.

 

Norplant kapsülleri; silikondan yapılan altı kapsülden oluşmakta ve Finlandiya’da üretilmektedir. Kadında deri altına yerleştirilen bu kapsüller beş yıl süreyle hamileliği önler. Deri altına yerleştirildikten sonra hormonların çok yavaş çalışmasını sağlar. Cerrahi bir yöntemle kolun üst iç bölgesine yerleştirilir ve istendiğinde çıkarılabilir. Koruma etkisi en etkili yöntemlerden olduğu söylenir(%99).

 

Kapronor kapsülü; norplanta göre, tek kapsüldür. Kolun üstüne ya da kalçaya, derinin altına yerleştirilir. En az on sekiz ay gebelikten korumaktadır.

 

Deri altına yerleştirilen Pellet; pirinç tanesi boyutunda olanlardandır. Aynı yöntemle yerleştirilir. Dört âdeti on iki ay gebeliği engeller.

 

İğne ile uygulanan koruyucular; şırınga ile kalçaya enjekte edilir. Enjektenin sonrasında dölyatağı ağzındaki sümüksü yapıyı yoğunlaştırarak tıkaç etkisi görür. Döl yatağı boşluğunu işlevsiz hale getirir ve yumurtlamayı önler.

Risksiz ve uzun süre etkilidir. Kan basıncını etkilemez. Regl sıklığını azalttığı için kansızlık tedavisine iyi gelir. Sık görülmeyen regl hali birçok kadının canını sıkar.

*tedavinin sonlanmasından sonra da kalıcı kısırlığa neden olmasa bile sonradan çocuk sahibi olmak isteyenlerin bu yöntemi kullanması çok da önerilmez.

 

 

Dikkat edilmesi gereken hususlar;

 

Normal saydığımız her cinsel birleşme gebelikle sonuçlanabilir.

Önleyici yöntemleri ii araştırmak ve doğru yoldan uygulamak gerekir.

Seçimleriniz isabetli olmalıdır.

Emzirme döneminde olmanız gebeliği her zaman önlemez.

Cinsel birleşmeden haz alınmaması, gebe kalınmayacağı anlamına gelmez.

Regli döneminde girilen cinsel ilişkilerde nadiren de olsa hamile kalınabilir.

Cinsel ilişkiye girdikten sonra döl yatağına giren spermlerden arınmak için vajinayı yıkamak gebeliği önlemez.

Cinsel birleşmede; erkeğin boşalacağı zaman kendini geri çekmesi de doğru bir yöntem değildir. Her zaman işe yaramayabilir.

Menopoza giren kadınlar, regli kesintisi yaşasalar bile iki yıl korunmaları gerekir.

 

 

Psikolog Feza OKTAY