2 yaş dönemin de artık çocuk kendi kimliğine ilişkin farkındalığını giderek arttırır. Bu dönemde kendi başına bir şeyleri başarmaya başlayan çocuk artık kendi yeterliliklerini göstermeye başlar bu durum beraberinde” negativizm bunalımını “ getirir. Disiplin bu dönemde en büyük sorunlardan biridir. Çünkü çocuk 2,5 yaşından itibaren çok sık duygu patlamaları deneyimleri yaşar. İstediklerini ısrarla yaptırmaya çalışır. Bunun akabinde de anne ve babayı birbirine düşürerek manipüle etmeye çalışır. İstediği şeyleri vurarak ağlayarak yaptırmaya çalışır ama burada ki saldırganlık göstergesinden ziyade tehlike arz eden dış uyarıcılara karşı çocuğun kendi güven alanını oluşturmaya çalışma çabasıdır. Ebeveyniyle çok sık çatışma yaşayan çocuğun öfke nöbetleri artmaya ve daha da şiddetlenmeye başlar. Bu durum aslında bu yaş grubunun normal kabul edilen kontrolsüzlüğünün ifadesidir.
2 yaş çocukların da Öfke nöbetleri esnasında yapılması gerekenler;
- Çocuk öfkelendiği zaman bir süreliğine yalnız bırakarak sakinleşmesi sağlanmalıdır. Ancak kontrollü elden bırakmadan gözetim altında onun kendisine zarar vermesini engelleyerek uzak durmanız daha sağlıklı olur.
- Öfke nöbetinin ortasında çocuğa sakin olmasını susmasını söylemeniz ardından ceza vermeniz süreci daha da olumsuz bir konuma sokar. Çünkü asıl sorun zaten çocuğun sakinleşememesidir. Sizin orada duruma seyirci olmanız öfkelenmeniz onunda öfkesini beslemektedir.
- Yaşanan problemi denetim altına tutmak istiyorsanız öfke nöbeti başlamadan önce onun dikkatini başka bir yöne çekmeye çalışın.
- Asla tutarsız olmayın bir gün evet dediğiniz şeye yarın hayır derseniz çocuklar bu karışık durumu kolayca kendi yönlerine çekerek sizin evet demenizi sağlamak için sınırları zorlayacaktırlar.
Bütün bunları yaptığım halde çocuğumun öfke nöbetleri fazla diyorsanız! Bunun sebebi çocuğunuzun farklı kişilik özelliklerine ya da günlük yaşam koşullarında fazla öfke uyandırıcı etkene maruz kalmasından dolayı olabilmektedir.