Kadın Sünneti

 

Erkeklik organının çevresindeki derinin kesilmesi işlemine “sünnet” denmektedir. Peki kadın sünneti ne manaya gelmektedir. Afrika kabileleri, Müslümanlık ve Yahudilikte karşımıza çıkan kadın sünnetinin din ile herhangi bir alakası bulunmayan kadın sünnetini gelenek olarak görüp devam ettiren topluluklar günümüzde hala mevcuttur. Ne yazık ki sünnetsiz kadın; iffetsiz, namussuz ve fahişe olarak görülmektedir. En yaygın olarak görüldüğü söylenen yerlerin başında Somali ve Mısır yer almaktadır. Afrika’da kızlıktan kadınlığa geçmenin bir kutlaması gibi görülmektedir.  Çocuk yaşlardan, ergenliğe giriş evresi içerisinde kız çocuklarına uygulanan, hiçbir şekilde uyuşturma olmaksızın kadın cinsel organında bulunan klitorisin (idrar kesesinin hemen üzerinde bulunan çıkıntı)  kesilmesi durumudur. Üstelik bu durum sonucunda ölümler oldukça fazladır.  Bunu yapmalarındaki amaç kadının cinsel ilişki sırasında zevk almasını engellemek amaçlı yapılmış olmasıdır. Çünkü klitoris çok hassas olmakla beraber kadında cinsel uyarılmayı sağlar.

 

Klitoris; kadın cinsel organının en duyarlı yeridir. Yoğun sinir uçlarıyla çevrili ve damarsal yapıya sahiptir. Üreme işlevi yoktur. Bu sebeple tarihten bugünlere kadar işlevsiz görüldüğünden sünnet söz konusu olabilmektedir. Oysaki erkeklerin orgazm olduğu gibi kadında da orgazm olmada hatırı sayılır bir rol oynamaktadır. Erkek cinsel organıyla aynı embriyolojik (Yumurtadan meydana gelen, yumurta zarı, yumurta kabuğu ile korunan ya da vücudun içinde bulunan ve gelişmenin erken evrelerinde olan genç organizma.)dokudan gelmektedir. Acıyı anlamak adına erkeğin cinsel organındaki deri parçasının değil de cinsel organın kesildiğini düşünebilirsiniz. Kadın sünnetinin bundan bir farkı bulunmamaktadır.

 

Dünya Sağlık Örgütünün(WHO) yaptığı araştırmalar dudak uçuklatacak cinstendir.

 Mısır’da 2000-2003 yılları arasında alınan veriler kadınların%72sinin sünnetli olduğunu ve bunun dinin bir gerekliliği olduğu için yaptıklarını gözler önüne sermiştir. Dünya üzerinde 3 milyon kadının sünnet edildiği düşünülmektedir.  Aynı erkek sünnetçinin olduğu gibi kız çocuklarını da sünnet etmek için kadın sünnetçiler vardır. En bilindik örnek ise; Somali’dedir.  1997 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kadın sünneti özel elçisi seçilen Somalili Waris Dirie kendi yaşamını kaleme aldığı kitabında her şeyi gün yüzüne çıkarmıştır. Sünnet sonrasında 12 yaşına geldiğinde 3 deve karşılığı 65 yaşındaki bir adamla evlendirilmek istenen Dirie, kaçmayı başarmış ve sonrasında talih yüzüne gülmüştür. Tüm kız çocuklarının da onun kadar şanslı olmasını temenni ederim.

 

 

Psikolog Feza OKTAY