Kardeş Kıskançlığı

Kardeş Kıskançlığı

Sevdiğimiz birini başkası ile paylaşamama durumudur kıskançlık. Farklı yaş gruplarında farklı sonuçlara varsak da çocuklar arasında yaşanan kardeş kıskançlığı çoğu zaman aileleri çıkmaza sürükleyen bir sorun olmaktadır.

 Ebeveynlerin çoğu durumu karışık bir hale getirebilmektedir. Oysaki kendilerini çocuklarının yerine koysalar, durum daha anlaşılır bir hal alacaktır. Hadi bir düşünelim;

Eşiniz, sevgiliniz ya da birlikte yaşadığınız kişi size gelip hiç tanımadığınız birini karşınıza çıkarmış olsa ve “arkadaşımla tanış artık bizimle yaşayacak ve onu bırakmam mümkün değil, bana ihtiyacı var.”  Demiş olsa nasıl bir duygu içerisine girerdiniz. İşte çocukların yaşadığı da tam olarak böyle bir şey. Ailedeki ilgi bir anda başka bir çocuğa yönelince evin ilk çocuğu bir bocalamaya girip ailedeki bu tutarsız ilgiyi anlamaya çalışırken, aileye yeni katılan kardeşe karşı bir kıskançlık besleyecektir. Okul öncesinde çok sık karşımıza çıkmaktadır. Çünkü bu yaşlarda genellikle çocuklar paylaşmaktan ilginin başka yerlere kaymasından pek hoşlanmazlar. Bakıma muhtaç olan kardeş daha fazla ilgiye ihtiyaç duyduğundan aile ona daha çok zaman ayıracaktır. Bu durumda büyük çocuğun aslında ana babasına olan öfkesini kardeşinden çıkarmasına neden olacaktır. Kimi zaman etini sıkmak ve onu ağlatmak, kimi zaman da oyuncak paylaşımından tutun da aynı odada yatmaya varana kadar sorunlar meydana gelecektir. Tüm bunların yanı sıra ağabey/abla olmanın verdiği bir olgunlukla kardeşini sevme, koruma gibi duyguları da yaşayarak, duygu karışıklığının içine düşebilmektedir. Kardeşlerin yaşları ilerledikçe zaman zaman küçük sürtüşmeler olabilir. Çünkü birbirlerini kızdırmak, rahatsız olacakları davranışları sergilemek aralarında tatlı atışmalara neden olacaktır.

KARDEŞ KISKANÇLIĞINDA YAYGIN GÖRÜLEN BELİRTİLER:

Kardeşin oyuncaklarını kırma ya da tam tersi olarak aşırı sevgi gösterebilirler. Bu durum ana babalarının sevgisini kaybetme korkusundan kaynaklanmış olabilmektedir.

Alt ıslatma, bebeksi hareketler, tuvaleti gelmediği halde tuvalete gitme isteği genellikle ilgi çekme ve odak noktası olmak için kullanılan yöntemlerdir.

Ana babasının sevgisini sorgulama, onların sevgisinden emin olamama durumu gözlemlenebilir.

Okula girmek istememe en büyük dirençleridir. Çünkü annenin evde kardeşle kalacağı düşüncesi sinirlenip öfkeli hareketler sergilemesi için yeterlidir.

Yemek yememe, okulda arkadaşlarına öğretmenine karşı saldırgan tavırlar sergileyebilirler.

KARDEŞ KISKANÇLIĞINDA EBEVEYNLERE DÜŞEN GÖREV LER:

Olabildiğince rahat davranın, kaygıya kapılmayın. Siz kaygılanırsanız bu durum çocuklarınıza da yansıyacaktır.

Ebeveynler aralarında iş bölümü yaparak çocuklara eşit ilgi göstermelidir. Böylece çocuklarda ilgi kaybına yönelik tedirginlik olmayacaktır.

Bebeğe “benim” değil “bizim” demek ve ismiyle hitap etmek önemlidir.

Bebeği korumak adına yapılan girişimler, kardeşinin ondan uzak durmasını sağlamak yapılan en büyük hatalardandır.

Çocuklarınızın her biri bir diğerinden farklıdır. Onları kıyaslamayın.

Çocuklarınızdan biri yanlış bir davranış sergilediyse kardeşinin yanında onu azarlamak yerine, yanınıza çağırıp onunla normal ses tonunda konuşun.

Çocuğunuzun durumu sandığınızdan daha kötü bir durumda ise; bir psikologdan yardım almanız daha sağlıklı olacaktır.

 

 

Psikolog Feza OKTAY