Okul Öncesi Dönemde Dikkat

Okul Öncesi Dönemde Dikkat

Dikkat; bilincin odak noktasıdır. Düşünceyi belli bir şeyin üzerine yoğunlaştırdığımızda bu duruma dikkat deriz. Yetişkin bireylere oranla çocukların dikkatleri daha çabuk dağılabilmektedir. Çünkü dış uyaranlardan daha çok etkilenmektedirler ve dikkat süreleri daha azdır. Aynı zamanda dikkatlerini belli bir noktada tutabilmeleri için gerekli olan stratejiyi bilmemektedirler.

 

Anaokuluna yeni başlayan çocuklara sabahları rahatlamaları adına gevşeme egzersizleri yaptırılabilir. Bu çocuğun hem bedenini hem de zihnini rahatlatacaktır.

Yapılan araştırmalarda dikkat süreleri şu şekilde belirtilmiştir;

 

5-7 yaş 15 dakika

Okula ilk başlandığında 10 dakika

10 yaş 20 dakika

14 yaş 30 dakika

10-14 yaş 25-30 dakika

 

 

Çocukların dikkat sürelerini arttırmak için öncelikle öğretmenin ortam koşullarını uygun hale getirmesi gerekmektedir. Birçok kurum ve kuruluş sınıfları atölyelere dönüştürerek her atölyeyi neye hizmet ediyorsa o materyallerle donatmaktadır. Böylece çocuğun dikkati başka şeylere kaymamakta ve ilgisini dikkatini o atölyenin içeriğine vermektedir.

Çocuklar ilgilerini çeken şeylere uzun süre yoğunlaşabilmektedirler. Bu sebeple öğrenmeleri istenen şeyler ilgilerini çekecek şekilde sunulmalıdır. Çocuklar oyun oynamaktan ve öykü dinlemekten hoşlanırlar. Bilgiler oyunlarla, öykülerle, şarkılarla anlatılırsa dikkatlerini yoğunlaştırmakta daha kolay olacaktır. Özellikle sesli tekrarlar dikkati arttırmaya yardımcıdır.

 

 

Çocuklar deneyime ve uzmanlığa sahip oldukları konularda başarılı olurlar. Sık tekrarlarla deneyim kazanmaları fayda sağlayacaktır. Sesli tekrarı faydası ise; işitme fonksiyonlarını harekete geçirecektir. Cesaretlendirme ve doğru yönlendirme de dikkat konusunda çok önemli yer tutar.

Dış seslerin dikkat dağıtmasına karşılık olarak geliştireceğiniz yöntemlerde çocuğun dikkatini odaklamasını sağlayacaktır. Örneğin; çocuğun çalışma ya da dikkatini odaklama ortamında bir asansör sesi var ise; o asansör sesini pekiştireç(uyarıcı) yapabilirsiniz. “asansör sesini her duyduğunda ders çalışman gerektiğine odaklan.” Gibi.

 

 Dikkat için ipuçları

·         Çocuğun bilgi ve becerileriyle, çalışmanın gereksinimleri arasında bağlantı kurun.

·         Talimatlarla yönlendirin.

·         Çocuğun aktif olarak etkinliğe katılmasını sağlayın.

·          Başarıları için çocuğunuzu övün.

 

 

 

Psikolog Feza OKTAY