Ölüm herkes için kabullenmesi zor bir süreçtir. Kaç yaşında olduğunuzun bir önemi yoktur. Kendinizi hazırlayamaz ve o anla karşı karşıya kaldığınızda ne yapmanız gerektiğini bilememeniz çok normaldir. Peki ya bu durumu bir çocuğa anlatmak... İşte bu bireyler için işin içinden çıkılmaz bir hal alır.
İlkokul çağına gelmiş bir çocuk okulda aldığı eğitimden de, ölümün ne olduğunu öğrenmektedir. Ama iş okul öncesi çocuklara geldi mi durum karmaşık gözükebilir.
Bu gibi durumlarda yapılabilecek olumlu davranış, eğer ölen birey çocuğun çok sık gördüğü biri değil ise; ölen kişinin dinlenmek için uzağa gittiği ve bizimde onun bulunduğu yere gidemeyeceğimizi anlatmak ve daha sonraları mezarına gidildiğinde ölen bireyin toprak altında olduğunu söylemeden ya da “burada yatıyor” demeden çocuğa “bak burası onun yeri, burada onunla konuşabilirsin, onun için bir şeyler yapabilir ve buraya bırakabilirsin.” diyebilirsiniz.
Bir kişinin toprak altında olduğunu söylemek çocuklarda ciddi sorunlara sebep olabilmektedir. Ölü dahi olsa bir insanın toprak altında kalması okul öncesi çocuklarının kolay anlayabileceği şeylerden değildir. Bu gibi durumlarda bir insanın toprağın altına konmuş olması ve orada ne yapacağı düşüncesi, çocuklarda kâbusa dönüşebilmekte ve anksiyete yaşayabilmelerine neden olabilmektedir.
Asla ölen kişinin, çocuğun yaptıklarına ya da yapacaklarına yanıt vereceği izlenimi yaratmamalısınız. Bu çocuğun beklenti içine girmesine ve üzülmesine sebebiyet verecektir.
Ölen birey çocuğa çok yakın ise; onun sık sık gördüğü vakit geçirdiği biri ya da ebeveynlerinden biriyse bu noktada muhakkak bir uzmana danışılmalıdır. Ölümlerde herkes acı ve keder içerisinde olduğundan çoğu zaman çocukların halet-i ruhiyeleri pek fark edilmez. Bu gibi durumlarda eğer mümkün ise; çocuk o ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Defin günü mezarlığa götürülmemesi çocuk açısından daha sağlıklı olacaktır.
Psikolog Feza OKTAY