Savaş Çocukları

Savaş Çocukları

 

Dünyanın uzun zamandır karşı karşıya kaldığı bir durum savaş. Yetişkinlerin bile içinden çıkmakta zorlandıkları durumlarla maalesef ki çocuklarda karşı karşıya kalmakta. Her ne kadar üzücü olsa da bu gerçeği değiştirmek için uğraşsak da pek de başarılı olduğumuz söylenemez.

 

Çocuklarımızı elimizden geldiğince iyi yaşam koşulları doğrultusunda yetiştirmek istesek de, herkes aynı hayatı yaşayamıyor. Çoğu zaman televizyon kanallarındaki ajanslardan takip ettiğimiz olumsuz durumlar bazı insanların hayatları olmakta. Kulağa hoş gelmese de hayatın acı gerçekleri içerisinde çocuklar unutulup gidiyor. Savaşın olmadığı yerlerde ellerinde tabletleri; oyunlar oynayan, televizyon karşısında istediğini izleme fırsatı bulan çocuklar kadar şanslı olamıyor bütün çocuklar. Savaşın içinde mermi kovanlarıyla oyun oynamak zorunda kalabiliyorlar ya da bomba sesleri arasında saklambaç oynamaya çalışıyorlar. “çocuk nasılsa, büyüyünce geçer” deniyor çoğu zaman. İşin gerçeği hiç de öyle değil aslında. Masum olur çocuklar, bu sebeple safiyane düşünürler. Ama yetişkinlerin dünyası hiç de öyle değildir. Kara parçalarını paylaşamadığımız için çıkan savaşlar arasında çocuklar barut kokuları arasında solup gider.

“BM'nin verilerine göre, 7-14 yaşları arasında 300 bin çocuk aktif olarak savaş ve silahlı çatışmalara katılıyor. 2000 yılı verilerine göre son 10 yılda savaşlarda ölen çocuk sayısı 2 milyon 325 bin. Savaşlarda 16 milyon çocuk psikolojik travma geçirdi. 15 milyonu evsiz. Mülteci çocuk sayısı 5 milyon 433 bin kişidir. Mülteci çocukların 2 milyonu ailesinden ayrılmış çocuklardır.”

 Devletin oluşturduğu mülteci kamplarında çocuklara psikolojik destek verilmeye çalışılmaktadır. Çocukların bu duygu durumundan arınmaları ne kadar sürer işte orası tartışılır.

 

Peki, bizler çocuklarımız için neler yapabiliriz?

İstemesek de savaş haberleri her an her yerde karşımıza çıkmakta hatta gittiğimiz yollarda bile bombalar patlayabiliyor. Bu noktada çocuklarımıza onların kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak önemli. Öte yandan haberleri izlerken istemeden de olsa maruz kalacağı savaş haberleri çocuklarımızda kaygı, davranış vb. bozukluklara yol açabilir. Bu sebeptendir ki haberleri izlerken dikkatli olmalı, mümkünse çocukların yanında bu gibi haberlerden uzak durulmalıdır. Unutmamalıyız ki çocuklarımız geleceğimiz.

 

 

 

Psikolog Feza OKTAY