istanbul Psikolog

SINAV KAYGISI

‘’Sınav sırasında kalbim küt küt çarpıyor. Nefes alamayacak gibi oluyorum. Soruları tekrar tekrar okuyorum. Çok zaman kaybediyorum. Bildiğim konuları dahi yapamıyorum. Sınava girince sanki bütün bilgiler siliniyor ve çalışmamış gibi hissediyorum. Ya yapamazsam, başarısız olursam gibi düşünceler aklıma geliyor. Sonuçta sınavlarım hep kötü geçiyor.’’

Sınav Kaygısı Nedir?

Sınav kaygısı; öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır. Sorumluluk sahibi olan, bir hedefi olan ve bunun gerçekleşmesi için çaba gösteren her öğrencinin, bilgisinin değerlendirildiği bu tip sınavlardan önce kısmen kaygı duyması doğal ve gereklidir. Çünkü kaygı az miktarda ise kişi üzerinde motivasyon ve performansı arttırıcı etki gösterir. Ama kaygı istenen düzeyin üzerine çıktığında kişinin dikkat, öğrenme, bellek fonksiyonlarını olumsuz etkiler; başarıyı ve motivasyonu düşürür. Stresin artmasıyla birlikte olumsuz düşünceler öğrencinin zihnini kaplamaya başlar.

Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir?

Kaygı sırasında beden de şunlar olmaktadır;

  • Kişi hızlı nefes alıp verdiği için nefes alamıyormuş veya boğuluyormuş gibi hissedebilir.
  • Kalp atışları normale göre hızlanabilir.
  • Kas gerilmesi, mide ağrıması, kusma görülebilir.

Kaygı sırasında duygular da şunlar olmaktadır;

  • Kişi sınav esnasında kendini yorgun, mutsuz, huzursuz ve keyifsiz hissedebilir. Bunlardan dolayı sınava karşı isteksizlik gelişebilir.

Kaygı sırasında zihin de şunlar olmaktadır;

  • Sınavda sorulara odaklanamama, bildiği konuları unutması, aynı soruyu tekrar tekrar okuma gibi durumları sık sık yaşayabilir.

Kaygı sırasında davranışlarımızda şunlar olmaktadır;

Sınav dönemleri boyunca uykuya dalmakta veya uykuyu devam ettirmekte güçlük yaşayabilirler. Gün içinde arkadaş ortamında veya ev içeresinde ani duygusal patlamalar, gergin davranışlar gösterebilirler. Aşırı yemek yeme veya iştah kaybı dışında herhangi bir şey yapmak istememe davranışı görülebilir.

Sınav kaygısının Nedenleri Nelerdir?

Ülkemizde her öğrenci belirli zamanlarda sınavlara tabi olmaktadır. Peki her sınava giren öğrenci sınav kaygısı yaşar mı? Sınav kaygısının şiddetleri var mıdır?

Her sınava giren öğrenci sınav kaygısı yaşmamakla birlikte azda olsa kaygı yaşamaktadır. Dozunda kaygı çocuk ve ergen bireyi sınav için tetikler, çalışmasına motive eder. Fakat bu kaygı dozu arttıkça tehlike çanları çalmaya başlar. Kaygı dozu arttıkça konsatrasyon düşer, motivasyon azalır. Kişi derslerine odaklanacağı zamanın çoğunu olumsuz düşüncelerle harcamaktadır. Dolayısıyla sınav kaygısı çocuk ve ergen bireyi oldukça zorlamaya başlar. Sınav kaygısının nedenleri aşağıda belirtilmiştir.

  • Mükemmelliyetçi yapı
  • Çocuk ve ergen bireyin kişilik yapısı
  • Ailenin çocuk veya ergenden beklentilerinin yüksek olması
  • Olumsuz düşünce kalıpları
  • Çocuk veya ergen bireyin kendini çok sınırlaması
  • Verimli ders çalışma yöntemlerini bilmemek

Sınav Kaygısının Tedavisi Nedir?

Sınav kaygısının en önemli baş yapıtları kişinin ve çevrenin düşünce biçimidir. Tedavide en çok ele alınan konu çocuk veya ergen bireyin sınavla, kendisiyle ve gelecekle ilgili düşünceleridir. Bu düşüncelerde ki olumsuz yaklaşımlar bulunup bunları olumluya dönüştürmek önemlidir. Unutulmamalıdır ki nasıl düşündüğümüz nasıl hissedeceğimizi ve nasıl davranacağımızı belirlemektedir.