ÇOCUKLARDA UYKU PROBLEMLERİ
Düzenli ve sağlıklı uyku bebek ve çocukların hem büyümesi hem de dinlenmeleri için çok önemlidir. Çocukların uyku ihtiyaçları yaşlarına göre değişmektedir. Ortalama olarak 12 aylık bebekler için: 13. 5 saat 2 yaşındaki çocuklar için: 13 saat 3 yaşındaki çocuklar için: 12 saat 5 yaşındaki çocuklar için: 11 saat ortalama gün içerisinde ki uyku düzeni yeterlidir. Bunlar ortalama değerler olup her çocuk için farklılık gösterebilir.
Uyku probleminin çeşitli görülme şekilleri vardır.
-
Gece Uyanmaları
-
Uykuya Dalmada Zorluk
-
Kabuslar
-
Uyku Terörü
-
Uyku Apnesi
-
Uyku-Uyanıklık Geçiş Bozuklukları
Düzenli ve sağlıklı uyku alışkanlığı bebeklik döneminden itibaren devam eden bir süreçtir. Bir bebeğin veya çocuğun uykusunu etkileyen birçok faktör olabilir. Bunlar şöyle sıralanabilir:
-
Bebek veya çocuğun açlık, tokluk hali: Kişi açken veya aşırı beslenmişken uykuya geçmekte e uykuyu devam ettirmekte sorun yaşayabilir.
-
Odanın fiziksel koşulları: Odanın çok sıcak veya soğuk olması, gereğinden fazla aydınlık olması, oda içerisinde farklı seslerin olması gibi durumlarda sağlıklı uykuyu engelleyen faktörlerdir.
-
Bebek veya çocuğun hayatında olan stresler: Boşanma, aile içi tartışmaların fazlalaşması, aile bireylerin birinin veya ikisinin aniden kaybolmaları, çocuğa karşı yeterli ilgi ve sevginin verilmemesi gibi durumlar çocuğun uykuya dalmasında, devam ettirmesini engelleyen faktörlerdendir.
-
Bebek veya çocuğun korkuları: Bazı çocuklar karanlıktan, tek başına uyumaktan, hayali varlıklardan, kabuslardan dolayı aşırı korkabilir. Buda uykularını etkileyebilir. Böyle çocuklar gece tek uyumaktan zorlanıp anne babasıyla birlikte uyumak isteyebilir. Bu çocuğu rahatlatsa da çiftlerin hayatlarını zorlayabilir.
-
Çocuğun veya bebeğin aşırı hareketli olması: Bu durum sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur. Özellikle gün içersinde harektli olduğunu düşündüğümüz çocuk veya bebekler geceleri de uyurken huzursuz ve sürekli dönerek uyku uyuyabilirler. Bu çocukların eğer önlem alınmazsa gece düşmeleri, başlarını veya vücudun diğer bölgelerini çarpma gibi davranışları sıklıka görülür.